søndag 21. februar 2010

Film

Når vi skal ha et monokromt tema, så må vi ikke glemme hvor det kommer fra: nemlig film. Dette er et bilde jeg tok våren 1977 på Skoletgrunnskaien i Bergen. Bildet er tatt med et Mamyia 1000 DTL og sannsynligvis med et Mamyia/Sekor 55mm/1,8 objektiv. Filmen var Kodak Tri-X og bildet (som jeg fremkalte selv) er scannet fra filmen og etterbehandlet i PS CS4 (vesentlig reduksjon av korn og justering av nivåer).

Litt vemodig - idag er hurtigrutene borte herfra (selve skipet også for den del), kranene er borte og man kommer ikke engang til området siden det er cruisehavn og innelukket av Schengen-gjerder.

søndag 14. februar 2010

Kornsilo i sort/hvitt

Kornsilon på Steinkjer byr på skygger og kontraster... Noe jeg synes passet godt til sort/hvitt fotografering.

lørdag 13. februar 2010

På tur

Bildet er tatt i strålende sol men motlys gjorde det sort-hvitt. Lang avstand og bevegelse er med på å gjøre det litt uskarpt..... men motivet er vel til å bli glad av?

onsdag 10. februar 2010

Monokromt lys


Bilde tatt i helga. Jeg fallt for mønster i steiner og snø, og linjene dette skapte, samt lyset over fjellet langt borte. Jeg har brutt prinsippet om å la det være lyst i ytterkant av bilde ved å ha snøen som nederste "lag". Den drar nok oppmerksomhet, men samtidig synes jeg det tilfører noe nettopp gjennom at det er en linje med snø, en med stein med snø og en med stein uten snø.

Jeg hadde på et vidvinkelobjektiv; Sigma 10-20 mm.

Bildet er behandlet i photoshop elements der jeg justerte lys og kontrast direkte i raw. Jeg har økt særlig det sorte i bildet. Bildet var overeksponert (bevisst) i utgangspunktet siden det var så mye lyst og hvitt i det.

tirsdag 9. februar 2010

Monocrom

Badetid









Maya på 10mnd prøver iherdig å fange vannstrålene.
Føler meg helt ut av trening for tiden men gjorde et tappert forsøk.
Jeg liker resultatet selv om jeg ser det er litt å pirke i på bildene.
Slet med å få kort nok lukkertid, og riktig fokus.
Kanskje prøve med blitz neste gang?

søndag 7. februar 2010

Snø som smelter



Det ble dårlig med deltagelse forrige måned. Her kommer et forsøk på et bilde i monokrom, som samtidig er et nærbilde av vinteren :).

Jeg synes snø og is er fasinerende, spesielt når du kommer tett innpå.

Bildet er konvertert til monokrom i lightroom ved å dra ned saturation. i tillegg har jeg justert litt i "clarity". For å få frem kontrastene har jeg justert opp lysforholdene i de lyse delene, og dratt ned lyset i de mørke partiene.

onsdag 3. februar 2010

Drammens fjord | Hurum | A grey day


Har brukt LR og greyscale + en liten levels justering i cs4.

Monokrome portretter






Eller forsøk på monokrome "i farta"-portretter, kanskje. Disse bildene har jeg forsøkt å redigere i Photoshop Lightroom (konvertert til sort-hvitt i RAW-format).

Jeg må innrømme at jeg synes jeg mister kontrollen på kontrastene i lightroom (i forhold til Elements eller CS4), men her har jeg valgt sterke kontraster i bildene. Det blir dermed helt utbrendt i bakgrunnen, noe det ikke egentlig er på originalfilene (samtidig så er det jo bare bakgrunnen, og kontrasten tilføyer kanskje bildene noe positivt, så jeg har valgt å la det være sånn).

Alle bildene er tatt med et 24-70 objektiv og med lukkertid på 1/160 sek og blender f/4.

tirsdag 2. februar 2010

spille med morfar/monokrom

søsken/monokrom




50mm, 1,8 med canon 450

Vi prøver igjen

 

Er slett ikke sikker på dette med størrelsen på bildene men prøver trøstig igjen.

Bildet er tatt en dag det var sol og med frostrøk over hele Smøla.

Snø, sol og skygge


Bildet er en del av en serie som ble tatt med både farge og monokrom i bakhodet. Dette er konvertert til monokrom i PS CS4s Camera Raw modul ved hjelp av gråtoner/HSL funksjonen. Jeg har etter en del prøving funnet at denne gir best resultater for meg. Den skal være svært lik tilsvarende funksjon i Lightroom. Jeg må nok innrømme at denne gangen har jeg tatt godt i :-) Et bilde i farger ligger her.

mandag 1. februar 2010

Jeg skal passe på deg lille venn

Min datter er en VIRKELIG dyrevenn,hun øser omsorg til sine firbente venner

Lillebror, se sauen!

Februartema er Monokrom!

Neste Tema er Monokrom!

Vi har nå i noen måneder lekt oss med farger. Kanskje det er på tide å tenke mindre på hvor flotte fargene er i seg selv, men mer på strukturen, dynamikken og komposisjon i bildene våre? Den får man ofte bedre frem i monokrome bilder. Dersom vi konsentrerer oss om det.

Mulighetene er mange:

  • Arkitektur
  • Landskapsbilder
  • Makrobilder
  • Portretter
  • Vinterbilder
  • Blomster

Med andre ord – alle de vanlige områdene – men med ber bevisst konsentrasjon om elementene. Og hvordan gjør man det? Les denne artikkelen av Geir Brekke, ev av landets fineste fotografer. Ett lite tillegg denne gang: legg ved en linje eller to om hvordan DU gjorde det. Så kan alle lære. Ellers er reglene som vanlig:

  • Maks 2 - 3 bilder per post
  • Husk å tagge postene med navnet ditt og gitt tema
  • Hvert nye tema innledes med en post à la denne
  • Post i vei, og glem ikke å kommentere hverandres bilder også!

Spør om dere lurer på noe og vi vil alltid gjerne ha tips til forbedringer/ forandringer.

Dagrun, John og Rune